Week 16-2010

Een weekje vakantie. Eerst zondagmiddag en maandag naar Berlijn en dan door naar Rügen.

18-4

Park Sanssouci.
Berlijn.
19-4

Vandaag kopen we een metro-dagkaart. Dat is verreweg het snelste vervoersmiddel hier. Kost geen drol... iets van € 6,- per persoon. Dat zijn nog eens andere prijzen als hier voor het openbaar vervoer.
Na ongeveer 45 minuten wachttijd kunnen we het gebouw van de Bundestag in.
Joodse gedenktekenplaats.
Checkpoint Charlie.
Charlottenburg. Helaas op maandag gesloten. De tuin is wel toegankelijk.
Mooi betegeld metrostation.
En na het eten nog even met de metro terug naar de Branderburger Tor en de Bundestag.
Grote en kleine jongens vergapen zich aan allerlei dure automerken.
20-4

Vandaag verlaten we Berlijn en vertrekken richting Rügen. We bezoeken Gedenkstätte Sachsenhausen. Gaan ergens bij de Hiddensee op zoek naar een plekje om te overnachten maar daar ziet het er wel heel verlaten uit allemaal. Dus op naar de hoofdstad van Rügen: Bergen. Die ligt ook mooi centraal om van daaruit het eiland te verkennen. Bergen is een mooie schone niet toeristische stad met allerlei winkels en een mooi plein. Overigens is het overal op Rügen erg schoon. De temparatuur is wat gematigder dan in Berlijn en er staat alle dagen dat wij er waren een straffe wind. Eén van de dagen is het amper 4 graden, met een klein beetje gemiezer, de rest van de dagen is het prachtig weer, maar ook slechts zo'n 10 graden. Jassen aan dus!
Lijkenkelder.
Umnanz (Hiddensee). Beetje erg verlaten daar.
21-4

Vandaag staan de krijtrotsen op het programma. We rijden naar Sassnitz. Daar bekijken we een stukje stad en de levendige haven. We maken een rondvaart langs de beroemde krijtrotsen tot de Köningsstuhl. Na de rondvaart rijden we naar de parkeerplaats van Hagen waarna we lopend naar de Köningssthul gaan. Het geheel bevindt zich in Nationaal park Jasmund.
De (nieuwe) wandelbrug die de stad met de haven verbind.
In iedere haven vind je wel een "roodbootje"..... ;-)
Ik tref het, net op tijd wat zon op de krijtrotsen.
We moeten wel heel wat trappen af en op om onder bij de rotsen aan het strand te komen maar het is echt de moeite waard!
Zet jij mij ook eens op de foto, Cees.
Dan gaan we nog naar Vitt....
En via een wandelpad boven op de rotsen naar Kap Arkona in de verte.
Ook hier nog even naar het strand via een lange trap en dan terug naar Bergen. Zeelucht maakt hongerig en ik ben koud tot op het bot.
22-4

Prora...... Hitlers erfenis aan Rügen. Wat zal ik er van zeggen? Het is er luguber en tegelijkertijd ben ik onder de indruk van dit imposante bouwwerk. Vier en halve kilometer beton, beton en nog eens beton. Maar toch doordacht met allerlei voorzieningen. En gelegen aan de mooiste baai van Rügen. Nu onttrokken aan het zicht door hoge bomen. Eenmaal binnen zijn er ontelbare kamers, gangen en trappenhuizen. Het spookt er zelfs, deuren slaan zomaar dicht en ramen klapperen heen en weer. Men weet zich geen raad met dit gebouw. Slopen is onbegonnen werk. Sommige stukken zijn in gebruik als museum, wat kunstenaars, een diskotheek en op een enkel deel hangt een aankondiging van verbouw tot hotel. Maar of het ooit zover komt?
Rechts de kademuur waaraan grote schepen konden aanleggen, links van het midden ongeveer het begin van het gebouw en dat gaat zo dan vier en halve kilometer door en links de bomen die nu het geheel aan het oog onttrekken. En uiteraard achter me de zee.
Ik denk niet dat het helemaal een legale ingang was waar we naar binnen zijn gegaan... Maar we konden de verleiding niet weerstaan.
Links achter de bomen dus het vakantieparadijs van Hitler.
Binz.
Sellin.
Baabe.
Thiessow.
23-4

Putbus.
Lauterbach.
Ai, ai... Viskratjes uit Lauwersoog? En  IJmuiden??
Behalve dat je echt overal parkeergeld moet betalen zijn de wegen niet overal even goed... Een 80 km weg? Harder dan 30 gaat echt niet hoor...
Jachtslot Granitz. In de hoogste toren zit een prachtige gietijzeren wenteltrap die je naar het platform voert met een mooi uitzicht.
Stralsund. De stad die dmv een brug aan Rügen is verbonden. Maar je zult je optrekje maar hebben onder die brug.
Ze staan hier werkelijk langs de hele kade en op de achterliggende brug overal zij aan zij te vissen en ze halen allemaal een fikse buit binnen!
Tot slot naar Altefähr. Ook hier weer levendige visserij.
Na zoveel vis eet ik er ook maar een vandaag. Heerlijk hoor. Morgen gaan we weer terug naar huis.